Att fånga ögonblick i vardagen

10 juni, 2012 — Lämna en kommentar

Att fånga ögonblick bland människor i vardagen är både lätt och svårt på samma gång. Diskussionerna ämnar oftast vad för kamerautrustning som är lämplig och hur man ska agera bland människor. Det sägs att den bästa kameran är den man har med sig och att man ska vara närvarande men samtidigt osynlig bland människorna.

När det kommer till verkligheten och det praktiska, så handlar det om att använda den fotoutrustning man trivs med och kan hantera mycket väl. Än så länge kan vi ej göra oss osynliga, men min erfarenhet är att människor är så upptagna av sin egen vardag, att de ibland inte upptäcker en fastän man är mycket nära. Vissa fotografer gillar att vara nära händelsens centrum, andra föredrar att vara på behörigt avstånd.

Det finns lika många skolor som utövare. I min skola får man lära sig att antingen blir du upptäckt eller inte. Gemensamt för alla skolor är att blir man inte upptäckt, så påverkar man inte ögonblicket, men om man blir upptäckt, så är det bara att gilla läget. De viktigaste egenskaperna när man fångar ögonblick bland människor är att vara förberedd, uppmärksam och redo att reagera.

Det handlar inte om hur nära eller långt ifrån motivet man kan vara när man fångar ögonblicket eller med vilken utrustning. Det handlar helt enkelt om att fånga ögonblicket. Dock kommer man aldrig ifrån att ens verktyg kan vara mer passande, men känner man till för- och nackdelarna med det man använder, så brukar det gå rätt bra ändå.

Många tror att man är mindre upptäckbar och mer diskret med en kompaktkamera kontra en stor systemkamera. Det är bara nonsens! Åter igen, antingen ser de dig eller inte! Numera är folk med kameror väldigt vanligt ute i samhället. Samtidigt som det blivit mer tolerant mot fotografer, så infinner det sig samtidigt en viss misstanke. Men 9 av 10 gånger så bryr de sig inte. Och 1 av 100 gånger kan du bli konfronterad. Blir du det, var ärlig så är det överspelat.

Teori inledningsvis är alltid bra, men den bästa skolan är den praktiska! Så ut med dig och panga på!

Annonser

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s