Nick Brandt:s porträtt av vilda djur är överväldigande och beundrandsvärt

18 februari, 2013 — Lämna en kommentar

Var nyligen bortom 50-skyltarna och hängde med på en relativt spontan söndagsutflykt till Dunkers kulturhus i Helsingborg och betraktade de magnifika och storslagna porträtten av vilda djur i Afrika. Nick Brandt:s fotoutställning ”On This Earth, A Shadow Falls” skildrar en verklig och samtidigt overklig verklighet som verkligen berör när man får se allt det vackra och man har i bakhuvudet, allt det hemska som sker i Afrika.

17022013-DSC00303
Råkallt och blåsigt, som det ska vara vid en skånsk kuststad.

17022013-DSC00305
Förutom att beskåda de storslagna verken, kunde man låna trådlösa hörlurar och en fjärrkontroll, för att vid varje tavla, starta en inspelning som berättar om respektive bild.

17022013-DSC00306
Nick Brandt följde de olika flockarna i flera veckor. Tålmodigt kom han dem närmre och inte nog med att han ville komma dem nära, det skulle även vara rätt ljusförhållande och moln på himlen – då det sällan var molnigt.

17022013-DSC00312
Efter de många härliga och imponerande intrycken, var det dags att tillfredsställa andra sinnen. Att ihoprullad och gräddad smördeg kan vara så smarrigt, speciellt ihop med kaffe.

17022013-DSC00318
Som vanligt möter man söta kaninen vid entrén. Alltid lika glad oavsett tid på året. Dock hade kaninen införskaffat ny accessoar, sedan vi sågs sist.

Jag ska se utställningen en gång till i april, då det kommer att arrangeras en fotografträff där vi först ser utställningen, följt av en fotopromenad. Jag återser gärna utställningen igen, då den verkligen berörde och imponerade på mig. Fotografierna var så väl exponerade, komponerade, fokuserade och efterredigerade.

Nick Brandt berättar i en kort intervju angående utställningen, bakgrund, syfte och mål: http://www.youtube.com/watch?v=E5X2A1Crrpo

Information om utställningen på Dunkers kulturhus hemsida.

Den grymma och hemska verkligheten – tjuvjakten. Ett 6 minuter långt utdrag ur dokumentären gjord 2012 av Big Life Foundation. Känsliga tittare bör ej se följande videoklipp då det innehåller många starka scener av slaktade djur: http://www.youtube.com/watch?v=uEANzj7yDL0

Må väl, kära läsare!

Annonser

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s