Photoshoptips: Fejka in motljus i efter hand

24 september, 2014 — Lämna en kommentar

Ibland har man inte vädret med sig och man står där utomhus och fotograferar under en mulen himmel, medan man egentligen önskade att det var solsken. Eller att man vill tillföra motljuseffekten i en bild som egentligen var tänkt till något helt annat, då bilden togs. Då kan man i efter hand redigera i Photoshop och simulera önskat motljus. Nedan följer ett av många olika sätt att göra det här på.

För att det ska se någorlunda ”naturligt” ut, bör man välja bilder där det finns en tydlig riktning av det befintliga ljuset i bilden. Man kan t ex titta efter eventuella skuggor på motivet. Illustrerar riktningen i exempelbilden med röda pilar.

2

Börja med att öppna önskad bild/er och välj därefter färgpimpetten, som du fångar upp önskad färg på motljuset genom att klicka på någon färg i bilden. I exemplet väljer jag synbar himmel i lövverket.

3

Välj sedan toningsverktyget i verktygspanelen vänster om arbetsytan, sedan väljer du toningseffekt ”förgrund till transparent” som kan ses i verktygsfältet ovanför arbetsytan. Och sedan väljer du ”radiell” effekt i samma verktygsfält ovanför arbetsytan. Färgen för förgrund har vi fångat upp med färgpimpetten och med toningseffekt ”förgrund till transparent” kommer förgrundsfärgen att tona gradvis ut till helt transparent.

4

Skapa ett tomt lager ovanpå originalbilden. För att använda toningsverktyget, ser vi till att det är valt i verktygsfältet vänster om arbetsytan, sedan klickar vi i bilden med vänster musknapp, där vi vill att det ska börja tona ifrån, håller ned vänster musknapp och drar till en andra punkt i bilden, där det ska bli helt transparent. Och därefter släpper vänster musknapp. Här får man experimentera varifrån man börjar och vart man slutar, för önskad effekt och utseende.

5

Nu ser vi resultatet av det fejkade motljuset, som vi har skapat. ”Motljuset” har den färg vi fångade upp med färgpimpetten. Är man ej nöjd med färgen, kan man fånga upp annan färg eller välja en egen färg i färgpaletten. Men låt säga att vi är nöjda med färgen på ”motljuset”. I exemplet är den nästan helt vit. Här kan man välja att vara klar. Skulle man däremot tycka att det vita ljuset och ljuset i hela bilden känns ”kall”, då kan man göra som i sista steget nedan. Välj då fliken ”Adjustments” i den högra panelen och klicka på symbolen för ”Photofilter”.

6

I nedrullningslistan för ”Filter”, under fliken ”Properties” kan man välja ”kalla”, ”varma” och ”valfria” färger. I exemplet väljer vi en varmare färgton då riktigt solljus har varmare färgton. Man kan sedan justera intensiteten av den varmare färgtonen om det förinställda inte passar.

Det måste inte vara en originalbild där det finns en tydlig riktning av ljuset i bilden. Så länge det inte finns tydliga skuggor på eller vid huvudmotivet, så kan man ta till den ”kreativa friheten” och fejka in motljuseffekten från t ex ett hörn av bilden eller genom lövverk som i exemplet, bara för att det gjorde helheten mycket häftigare/vackrare.

Hoppas du blir inspirerad och får nytta av mitt redigeringstips!

Må väl, kära läsare!

Annonser

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s