Det är en sport att tränga sig före andra

2 december, 2014 — Lämna en kommentar

Vid första anblicken så kan det upplevas som väldigt rörigt. Det är mycket folk på banan, det knuffas, det blockeras, mycket handtecken och högljudda visselpipor. Reglerna  och målen är enkla – ta dig förbi motståndarlaget på ett regelrätt sätt och du får poäng för varje spelare du tar dig förbi. Och se till att motståndarna inte gör detsamma.

Läste på den svenska Roller Derbys hemsida att kollisionssporten startade i landet där allt är möjligt – USA, under 1930-talet. 40 år senare dog underhållningssporten ut. För att sedan återuppstå i början av 2000-talet, då som en slags underground-rörelse. Främst med kvinnliga utövare. Grundtanken är att få motion och att ha roligt tillsammans, oavsett ålder och kön. Den så kallade kollisionssporten kom till Sverige under 2007. Malmölaget ”Malmö Royals Roller Derby” har trängt sig fram på banan sedan 2011.

Spelet
Sporten går ut på att två lag kör på en oval inomhusbana. En jammer  (spelaren med stjärnor på hjälmen) från varje lag samlar poäng genom att ta sig igenom klungan med blockers. För varje motspelare de lyckas passera får de ett poäng. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

En match, eller bout, varar i 60 minuter och är indelat i två 30-minutersperioder. Perioderna är i sin tur indelade i jams, på 2 minuter  med 30 sekunders paus emellan.

Spelarna
Lagen har 5 spelare var på planen. En pivot blocker (utmärks med en rand på hjälmen), tre blockers och en jammer (har en stjärna på hjälmen). Varje jam börjar med att båda lagens blockers startar i en klunga (kallat pack) när domaren blåser visslan. Pivot blockern startar främst och justerar packets hastighet.

Reglerna
När klungan når banans främre startlinje blåser domaren två signaler och lagens jammers får starta. Medan jammern försöker tränga sig igenom packet, är blockerns uppgift att antingen hjälpa sin jammer igenom, eller att förhindra motståndarens jammer att ta sig genom. Detta får göras genom tacklingar (dock enligt vissa regler, vi är inte helt galna). Den jammer som först lyckas ta sig genom alla motståndarblockers kallas lead jammer och har rätt att när som helst avbryta jammen genom att placera sina händer på höfterna. Lagens jammers ska nu snabbt köra ikapp klungan igen, varefter poängräkningen börjar. Varje regelenligt omkörd motståndarblocker ger en poäng. När lead jammern slår med händerna på höfterna, eller efter två minuter, är jammen slut.

Se Youtube-klipp på hur spelet går till.

triptyk_rollerderby01

triptyk_rollerderby02

Malmöföreningen stod för hembakat, välsmakande fika och även profilprodukter i form av kläder och accessoarer med lagets logotyp. På plats fanns även ett företag från Göteborg, som sålde skyddsutrustning, rullskridskor och tillbehör.

30112014-IMG_7741

triptyk_rollerderby03

Publikstödet var en tapper skara. Malmölaget ”Malmö Royals Roller Derby” mötte Stockholmslaget ”The Royal Army” i Limhamns sporthall i Malmö.

diptyk_rollerderby01

Funktionärer och fotografer förbereder sig inför matchen.

diptyk_rollerderby06

En av domarna och kommentatorn. Hon var en duktig kommentator, som dels refererade matchen och även inflikade för publiken om spelets regler och innebörd. Många av funktionärerna pratade engelska, då det är en internationell sport och för att terminologin ska fungera så smidigt som möjligt.

diptyk_rollerderby10 diptyk_rollerderby09 diptyk_rollerderby08 diptyk_rollerderby0730112014-IMG_7810

Innan spelet börjar samt i halvlek, kontrollerar domarna att spelarna har korrekt och komplett skyddsutrustning på sig.

30112014-IMG_8048

Om man gör något olagligt, straffas man genom att få sitta av tid på straffbänken.

diptyk_rollerderby05

På banan är det fullt allvar och tävlingsanda, medan utanför banan är det vänskapligt och glädjefyllt.

diptyk_rollerderby04diptyk_rollerderby03 diptyk_rollerderby02

Jag vill rikta ett stort och tacksamt tack till Mette, Malmölaget, domarna och funktionärerna, som tog emot oss fyra fotografer på ett välkomnande och trevligt sätt. Det var väldigt roligt att observera sporten på nära håll.

Malmölagets hemsida och Facebook-sida.

Må väl, kära läsare!

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s